Tentoonstelling - Nu te zien
WANDERLUST: Oude landschappen in een nieuw perspectief
Vanaf 13 december 2024
Ieder schilderij in dit museum begon ooit als een leeg, wit vlak. Wat eerst ongevuld was, werd door de kunstenaar voorzien van kleur, vorm en betekenis. Het eenvoudig wit kreeg diepte door een slimme toepassing van perspectief, en de lege ruimte werd ingevuld met prikkelende beeldlagen. Van beek langs heuvel tot einder, het landschap werd ver uitgerold, tot een wereld die moest worden bewoond door figuren van allerlei aard.
In deze tijdelijke collectiepresentatie ontvouwen 17de-eeuwse, geschilderde landschappen zich als een levendig schouwspel. De natuur neemt de hoofdrol, met majestueuze bergen, pittoreske dorpjes en eindeloze luchten als dramatisch decor. Bevolkt door mens en dier, wordt elk schilderij een zorgvuldig geënsceneerd tafereel waarin licht en schaduw de emoties en spanningen versterken.
Hoe realistisch zijn deze vergezichten? Of blijken ze volledig aan de fantasie van de schilder ontsproten? Doorgaans ligt het antwoord ergens middenin. Elk werk nodigt uit om van dichtbij te worden bewonderd, om te reflecteren en om te verdwalen in een andere werkelijkheid.
Geniet vanaf 13 december van deze tijdelijke opstelling.
Welkom in het Snijders&Rockoxhuis.
Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van de baroktijd. Beiden drukten ze hun stempel op het culturele en sociale leven van hun stad.
Nicolaas als burgemeester, Frans als bedreven schilder van dieren en stillevens. 20 jaar lang waren ze ook buren: ze woonden in twee aangrenzende woningen in de Keizerstraat.
Beide panden, met zorg gerestaureerd, behoren tot het patrimonium van KBC, dat het Rockoxhuis al langer openstelde als museum en daar nu het Snijdershuis aan toevoegt.
De leefwereld van hun zeventiende-eeuwse bewoners wordt er opgeroepen met stukken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen uit Belgische en buitenlandse verzamelingen.
Over de schouders van Nicolaas en Frans kijken we naar kunst maken en kunst bevorderen, naar verzamelen en etaleren, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige baroktijd.
Kom het ontdekken!